Τήνος Κυκλάδες Tinos Island Cyclades Greece Hellas Grèce Griechenland Grecia

Παραδοσιακό Χωριό Κώμη, Τήνος

Καλώς ορίσατε!
Ένα από τα πέντε μεγαλύτερα σε έκταση και πληθυσμό χωριά της Τήνου. Μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα, κατά μήκος του «Λιβαδιού» – του πλέον πράσινου και εύφορου σημείου του νησιού- 3,5 χιλιόμετρα από την παραλία της Κολυμπήθρας, με πολύ καλή πρόσβαση καθώς και οδική σύνδεση με την Έξω Μεριά και τα Πάνω Μέρη του νησιού, η Κώμη αξίζει περισσότερο από μια απλή, εθιμοτυπική επίσκεψη.
Ένας λιμός λέγεται πως ήταν η αιτία που το χωριό μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, εγγύτερα προς το Λιβάδι το οποίο ανέκαθεν έδινε ζωή και εισόδημα στους κατοίκους της Κώμης, αρκετοί εκ των οποίων σήμερα είναι νέα ζευγάρια. Η γεωγραφική και οικονομική θέση της Κώμης υπήρξε διαχρονικά σημαντική και αυτό αποτυπώνεται στην επιλογή της ως έδρα του Δήμου Περαίας στο διάστημα 1907-1934 και αργότερα της Κοινότητας που συστάθηκε από κοινού με τα χωριά του Κρόκου, των Μοναστηριών, της Περάστρας και του Σκαλάδου. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Δήμο Εξωμβούργου και σήμερα αποτελεί μέρος του ενός και μοναδικού δήμου στο νησί, του Δήμου Τήνου. Ο αριθμός των κατοίκων της Κώμης υπολογίζεται στους 220.
Με τρεις εισόδους και εξόδους, πλακόστρωτο δρόμο που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού (προσβάσιμο και με μικρό αυτοκίνητο), η Κώμη εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη που διαπιστώνει έναν αρμονικό συνδυασμό βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης της Τηνιακής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά μικρά σοκάκια προς εξερεύνηση, ασβεστωμένα σπίτια με υπέρθυρα, πολύχρωμες και μυρωδάτες από λουλούδια αυλές, όμορφες παραδοσιακές καμάρες, πέτρινες δημόσιες βρύσες, πηγές με τρεχούμενο νερό, επιβλητικές και εξαιρετικά φροντισμένες, παλιές Καθολικές εκκλησίες με κατανυκτικές τελετές και τοπικά πανηγύρια (κυρίως το καλοκαίρι), παραδοσιακό σχολείο με ηλιακό ρολόι και ηρώο. Η Κώμη διαθέτει επίσης παραδοσιακά καφενεία, πιτσαρία-κρεπερί, μαγαζάκια αλλά και βασικές υπηρεσίες (mini market, φαρμακείο, μάντρα οικοδομικών υλικών, πρατήριο άρτου με τηνιακά βουτήματα, εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων, οινοποιείο και λογιστικό γραφείο).
Παλαιότερα την Κώμη αποτελούσαν δυο ξεχωριστές και σχετικά αυτόνομες γειτονιές, η Μέσα και η Κάτω Κώμη. Υπήρχαν δυο ενορίες -πράγμα ασυνήθιστο σε Καθολικό χωριό, διαφορετικές πηγές νερού και τόποι συνάθροισης, ένα, ωστόσο, σχολείο ενδιαμέσως. Εδώ και χρόνια, πάντως, ο διαχωρισμός αυτός υφίσταται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός.
Περιδιαβαίνοντας το χωριό, απ’ άκρη σε άκρη, με ενδελέχεια, ανακαλύπτει κανείς και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της παλιάς κοινοτικής ζωής του τόπου με τις πολυμελείς οικογένειες όπως είναι οι μικροί πετρόχτιστοι ξυλόφουρνοι που οι γυναίκες κάθε γειτονιάς αυτοδιαχειρίζονταν για να ψήσουν σπιτικό ψωμί και φαγητό. Ένας από αυτούς, προσφάτως (2013) αναπαλαιώθηκε από τον σύλλογό μας, ώστε να είναι επισκέψιμος αλλά και σε χρήση για τις ανάγκες του χωριού όταν και όποτε απαιτείται. Άλλα ενδιαφέροντα απομεινάρια της παλιάς κοινοτικής ζωής αποτελούν τα παραδοσιακά πλυσταριά, τα «κηπάκια» (παρτέρια) του σχολείου που φρόντιζαν οι ίδιοι οι μαθητές, καθώς και η λεγόμενη «Αίθουσα» στο κέντρο του χωριού που ακόμα συγκεντρώνει τους κατοίκους σε γιορτές, τελετές (μνημόσυνα, βαφτίσια) επιμορφωτικά σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες της δραστήριας τοπικής χορωδίας αλλά και της νεολαίας του νησιού. Η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή αγκινάρας.

Αξίζει να επισκεφθείτε:
- Η επιβλητική και προσφάτως ανακαινισμένη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (στη Μέσα Κώμη) με το υπέροχο βοτσαλωτό προαύλιο (όπου οι νονοί μετά τα βαφτίσια ακόμα πετούν νομίσματα για τα μικρά παιδιά), τις τρεις μαρμάρινες κολώνες με εγχάρακτες επιγραφές των κλασσικών και ελληνορωμαϊκών χρόνων. Η Εκκλησία γιορτάζει στις 29 Αυγούστου όπου παραδοσιακά στήνεται μεγάλο πανηγύρι με τοπικά εδέσματα και νησιώτικο χορό μέχρι πρωίας, στην πλατεία Πλατάνου στο πλάι του ναού. Τη Μεγάλη Παρασκευή, πριν την περιφορά του Επιταφίου, μια γυναίκα και ένας άνδρας του χωριού αναπαριστούν μελωδικά όσο και κατανυχτικά τα Πάθη του Εσταυρωμένου και της Παναγίας, μοναδικό έθιμο που κρατάει χρόνια στην Κώμη.
- Στην Κάτω Κώμη, στη μία από τις εισόδους του χωριού, η Εκκλησία της Παναγίας (γιορτάζει 12 Σεπτεμβρίου με πανηγύρι) καθώς και ο μικρός αλλά τόσο γραφικός δισυπόστατος ναός του Αγίου Ρόκκου και της Παναγίας που τιμάται στις 16 Αυγούστου με τους κατοίκους της γειτονιάς να σερβίρουν παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά και ρακί.
- Τα δυο πηγάδια στην Κάτω και τη Μέσα Κώμη με πλυσταριό (τα οποία είναι σε χρήση ακόμα) και πηγές τρεχούμενου νερού, μαρτυρίες καθημερινότητας άλλων εποχών και απόδειξη της μιας από τις δυο βασικές επωνυμίες της Τήνου: υδρούσα (και φιδούσα). Το ίδιο νερό εκατοντάδες χρόνια τώρα τροφοδοτεί με αυλάκια και κανάλια τις καλλιέργειες του Λιβαδιού.

Τοπικά έθιμα και γαστρονομία:
- Στο τέλος της άνοιξης, κάθε χρόνο οργανώνεται στην Κώμη η γνωστή πλέον «γιορτή της αγκινάρας»: οι περισσότεροι και γευστικότεροι τρόποι να φάει κανείς αγκινάρα, ένα από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα του νησιού και μάλιστα με ονομασία προέλευσης. Στην Κώμη και το Λιβάδι η αγκινάρα φυτεύεται από το 1949. Με την ευκαιρία, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε το σπιτικό παραδοσιακό τυράκι Κώμης (γνωστό και ως μπαλάκι)! Άλλα γνωστά Τηνιακά προϊόντα είναι το μέλι, η κοπανιστή, η τοπική γραβιέρα, η λούζα -κάτι σαν το ιταλικό προσούτο- η κάππαρη και τα μυρωδάτα λεμόνια.

Η Κώμη ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τήνου - Δημοτικό Διαμέρισμα Κώμης.

Tinos island Cyclades Greece e-tinos.gr © 2002-2015 | e-cyclades.com | visitgreece.eu | Design by mare creative service | Hosting by mareweb services. All rights reserved.